Vergeturile sunt, pentru femei în special, cele mai inestetice defecte ale pielii. La fel ca și în cazul cicatricilor, apariția lor este provocată de mai mulți factori, însă de cele mai multe ori, lipsa de elasticitate a pielii e cauza principală. Vergeturile apar atunci când pielea este afectată de întinderea prea rapidă. Mai exact, când stratul de mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, fapt care duce la apariția vergeturilor. Cel mai frecvent acestea apar în timpul sarcinii, dar există și alte cauze care duc la instalarea acestora, unneori, pot apărea și pe fondul unor afecțiuni ale glandei tiroide sau al sindromului Cushing.
Vergeturile apar sub forma unor dungi sau șir de dungi, poziționate paralel pe piele. Ele au culoare și textură diferite de restul pielii și pot varia între nuanțe de roz pal, violaceu și gri deschis. În faza lor incipientă, vergeturile sunt roșiatice, subțiri, plate. Apoi, la maturitate, capătă o nuanță albicioasă, sidefie și au un aspect denivelat. O dată ajunse în acest stadiu, sunt mult mai greu de tratat. Totusi, vergeturile nu sunt nici dureroase, nici periculoase pentru sanatate. De obicei, vergeturile apar pe sâni, pe abdomen, coapse, fese și în regiunea taliei, pe spate. Mai rar se pot întâlni și pe umeri, pe brațe sau chiar la glezne.
Factori de risc
Vergeturile pot să apară la orice vârstă și pot afecta atât femeile, cat și bărbații și copiii. Există, totuși, câțiva factori de risc care favorizează aparitia lor, precum:
Sexul feminin
Predispoziția genetică
Dereglările hormonale
Tratamentele pe bază de corticosteroizi
Intervenții chirurgicale pentru mărirea sânilor
Obezitatea
Pierderea sau creșterea rapidă în greutate
Sarcina, în special în cazul femeilor tinere
Tulburări genetice (sindromul Cushing, sindromul Marfan)
Femeile însărcinate sunt cel mai adesea afectate de apariția vergeturilor, în special în ultimul trimestru de sarcină. Cauza principală este legată de faptul că abdomenul se marește pe masură ce fătul se dezvoltă, iar pielea se întinde din ce în ce mai mult. De asemenea, în timpul sarcinii, nivelul ridicat de hormoni duce la slăbirea fibrelor de la nivelul pielii și favorizează apariția vergeturilor. Tratamentele sunt mult mai eficiente, dacă sunt făcute în fazele de debut, atât pentru cicatrice, cât mai ales pentru vergeturi, care răspund foarte bine la tratamente medicamentoase, dar și la hidratatrea corespunzătoare a pielii. Vitamina C are o contribuție benefică, iar în cazul cicatricilor, vitamina K e foarte importantă, asociată cu masajul efectuat de către terapeuți.
Totuși, laserul cu lumină pulsată și peeling-ul chimic sunt mult mai de folos, în special pentru adolescenții aflați în creștere. Sunt necesare ședințe repetate, însă rezultatele sunt spectaculoase. Însă pe primul loc, se află tratamentele cu laser. Acestea regenerează pielea deteriorată în profunzime, stimulând procesul de generare de noi celule, fiind indicate în cicatrici atrofice, melasmă și vergeturi, cicatrici de acnee sau vărsat de vânt. Laserul fracționat este un tratament revoluționar, unda laser se emite sub forma unor pixeli de energie fini. Această energie pixelată aplicată țesuturilor produce microinjurii sub formă de „coloane” perpendiculare pe straturile pielii, care induc la nivelul pielii sinteză crescută de colagen și elastină și stimulează procesele de regenerare și remodelare. Efectul este înlocuirea țesutului cicatricial specific vergeturilor sau cicatricilor cu piele normală, ceea ce duce ameliorarea până la dispariția lor.
Abordarea noastră cuprinde tratamente cu laser, radiofrecvență și ultrasunete. Mai jos găsiți procedurile și tratamentele pe care le facem în centrul nostru:
Mai multe informații despre aparatele și tehnologia folosită, puteți obține apăsând pe butoanele de mai jos.